Edward Snowden: Yhdysvaltojen vakoojat ovat turvassa Sveitsissä, he eivät pelkää mitään

RT 22.3.2015

Alkuperäinen uutinen tässä.

Yhdysvaltojen vakoojat toimivat Sveitsissä ilman suurta pelkoa henkilöllisyytensä paljastumisesta, koska Sveitsin tiedustelupalvelu, vaikka se onkin asioista perillä ja työskentelee ammattimaisesti, ei ole uhkana heille, kertoo entinen NSA:n työntekijä Edward Snowden Sveitsin televisiolle.

”Syy siihen, että Sveitsi, ja erityisesti Geneve, tuli mielenkiintoiseksi keskukseksi vakoilun kannalta, ei ole muuttunut,” Snowden sanoi Sveitsiläisen kanavan RTS:n haastattelijalle Darius Rochebinille. He keskustelivat kansainvälisillä filmifestivaaleilla ja Ihmisoikeuksien Foorumissa maaliskuun 5. päivänä. Haastattelun käsikirjoitus julkaistiin sveitsiläisessä ranskankielisessä le Temps- sanomalehdessä viime lauantaina.   

“Siellä on aina ollut kansainvälisiä päämajoja, YK, WHO, WTO, ICRC [Genevessä]. Siellä on ulkomaalaisten hallitusten edustustoja, suurlähetystöjä, kansainvälisiä organisaatioita, NGO:ita (hallituksen ulkopuolisia organisaatioita)… monta organisaatiota, ja ne kaikki ovat yhdessä kaupungissa [Genevessä]!”

Snowdenin mukaan on muitakin sveitsiläisiä kaupunkeja, joihin Yhdysvaltojen vakoojien läsnäolo on ”vaikuttanut”.

”Zurichissä on poikkeuksellisia pääoma- ja rahavirtoja. Ja Bernissä on bilateraalisia sopimuksia ja kansainvälistä kauppaa,” hän sanoi.

Tämä entinen NSA:n työntekijä muistelee aikaa, kun hän oli töissä Genevessä salaisena agenttina. Hän sanoi, etteivät yhdysvaltalaiset pelänneet Sveitsin tiedustelupalvelua.

”Emme pitäneet sveitsiläisiä uhkana. He ovat hyvin perillä asioista ja erittäin ammattimaisia. Mutta heitä on vähän.”

Snowden vertasi Sveitsin tiedustelupalvelua ranskan vastaaviin sanoen, että he kunnioittivat ranskalaisia vakoojia, jotka tunnetaan ”sivistyneinä ja aggressiivisina”.

Hän mainitsi esimerkkeinä CIA:n operaatioita joukkotuhoaseisiin liittyen lisäten, että ihmiset, jotka ”olivat mukana ydinaseiden levittämisessä”, rikkoivat lakia Sveitsissä, Saksassa ja naapurimaissa.

Ja valitettavasti ”poliittista vaikutusta, joka nousi hallituksen korkeimmalle tasolle” nähtiin näissä tapauksissa.

”Yhdysvaltojen edustajat voivat olla suhteellisen huoletta jopa rikkoessaan Sveitsin lakeja, koska he tietävät, ettei heidän tarvitse pelätä seurauksista”, Snowden sanoi.

Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva Snowden työskenteli Yhdysvaltojen diplomaattisessa missiossa Genevessä vuoden 2007 maaliskuusta vuoden 2009 helmikuuhun asentaen salakuuntelulaitteita kommunikointijärjestelmiin. Silloin hän jakoi katsomuksensa elämästä Sveitsissä muiden yhdysvaltalaisten kanssa netin salanimellä “TheTrueHOOHA”. Hän sanoi, että se oli ”kuin olisi elänyt postikortissa”, mutta myös ”painajaismaisen kallista ja hirveän ’luokkajakautunutta’ ”

Snowden on Yhdysvaltojen etsintäkuuluttamana syytettynä vakoilusta ja valtion omaisuuden varastamisesta sen jälkeen, kun hän jakoi valtavan määrän salaista materiaalia toimittajille. Paljastukset nostivat salaisuuden verhoa NSA:n erilaisten globaalien vakoiluoperaatioiden päältä.

Tämä entinen NSA:n agentti saapui Moskovaan Hong Kongista lentäen 24. kesäkuuta 2013. Hänen aikomuksensa oli ollut vaihtaa Moskovassa Kuuban koneeseen, mutta Yhdysvallat mitätöi hänen passinsa, ja hän joutui jäämään Moskovan Sheremetyevon lentokentälle.

LUE LISÄÄ (englanniksi): Snowden yrittää Yhdysvaltoja saada hyväksymään oikeudenkäynnin ehtoja

Elokuussa 2013 hän sai vuodeksi turvapaikan Venäjältä. Vuotta myöhemmin hän sai kolme vuotta voimassaolevan asumisoikeuden Venäjältä. Tuo aika alkoi 1. elokuuta 2014.

Snowden sai saksalaisen “tietojen vuotajan” palkinnon, Sam Adams Awardin, joka annettiin hänelle Moskovassa, saksalaisen ”positiivisen” Big Brother- palkinnon, Ridenhour Totuudenkertojan-palkinnon (the Ridenhour Truth-Telling Prize) ja Fritz Bauer- palkinnon.

Hän myös liittyi Freedom of the Press Foundationin johtokuntaan, jota Daniel Ellsberg oli mukana perustamassa, ja hänet nimitettiin poissaolevana Glasgown yliopiston rehtoriksi.

Lisää uutisia Yhdysvaltoihin liittyen etusivullamme tässä.

 

Edward Snowdenin virtuaalinen haastattelu:

Powered by Aava 3