Talousagentin tunnustuksia

Talousagentin tunnustuksia ( Confessions of an Economic Hitman, 2010)

 

https://www.youtube.com/watch?v=xUDTRfbs-oM

 

Käsikirjoituksen lyhennelmä:

Annoimme Saddam Husseinille paljon rahaa, ja aseita, itse asiassa me saatoimme hänet valtaan. Lainasimme hänelle miljardeja, rakensimme hänelle kemikaalitehtaita, tietäen tarkkaan, että niitä tehtaita tultaisiin käyttämään kemiallisten aseiden valmistamiseen, ja että niitä aseita tultaisiin käyttämään kurdeja ja iranilaisia vastaan. Mutta jatkoimme hänen tukemistaan. Sitten talousagenttimme meni hänen luokseen yrittäen vakuuttaa hänet hyväksymään kaupat saudien lainan kanssa.

Yksi merkeistä joka osoitti, ettei suhde toiminut, oli kun Bechtel yritti rakentaa öljyputken Saddamin kanssa. Se putki olisi mahdollistanut Irakin oljyn maastaviennin Jordanian kautta. Saddam sanoi ei. Se että hän kieltäytyi niin suuresta projektista osoitti ettei hän suostuisi ehtoihimme.

Entinen CIA:n agentti sanoo: "Meillä oli lukuisia CIA:n ryhmiä siellä, minä johdin yhtä niistä. Meidän tehtävämme oli arvioida vallankaappauksen tekeminen. Kävelimme rajan yli Irakiin ja otimme yhteyden armeijan upseereihin tammikuussa 1995. He sanoivat, että vallankaappaus olisi mahdollista. Suunnitelmamme oli piirittää Saddamin koti panssarivaunuilla ja pakottaa hänet eroamaan, pidättää tai tappaa hänet. Mutta se ei toiminut."

Saddamin murhaaminen oli iso riski. Hänellä oli lian monta kaksoisolentoa. Edes hänen henkivartijansa eivät tietäneet vahtivatko he Saddamia, vai jotakuta muuta.

Niinpä lähetimme armeijan sinne. Viimeinen keinomme oli armeija kun talousagentti ja salamurhaajat epäonnistuivat.

Paul Wolfowitz on se mies, joka on käyttänyt suuren osan aikuista elämäänsä yrittäen keksiä miten saada Saddam Hussein vallasta.

Niinpä lähetimme armeijan asialle ja saimme hänet ulos.

On vale sanoa etteikö meillä olisi ollut suunnitelmaa Irakin valtaamisen jälkeiselle ajalle. Suunnitelma oli selvä. Meillä oli taloudellinen suunnitelma, tarkoituksena uudelleensuunnitella talous niin, että suljetusta taloudesta tehtäisiin avoin ulkomaalaisille yrityksille. Tarkoitus oli tehdä siitä ulkomaalaisten yritysten unelma.

(Toinen lähde, joka lisätään myöhemmin: Maailmanpankki antoi Irakille lainan ja 20 miljardin dollarin shekkiä vastaan nostettiin koko summa käteisenä Yhdysvalloissa)

He käyttivät USA:n armeijan rahtilentokoneita kuljettamaan 144 täyttä lavaa sadan dollarin seteleitä. Tonneittain amerikkalaista käteistä lennätettin Irakiin.

Aivan kuten nimikin sanoo, Irakin kehittämissuunnitelman oli tarkoitus käyttää raha Irakin kehittämiseen.

Me, koaliition väliaikainen viranomainen, pidimme noita Irakin varoja säätiöitynä Irakin kansalaisille. Me kehitimme noita varoja vastaan projekteja, joiden tarkoitus oli rakentaa maata. Tuo oli tarkoituksemme, se olisi ollut ihanteellinen tulos. Mutta todellisuudessa tuo suunnitelma repesi kappaleiksi monella tapaa.

Tilanteesta tuli totaalista ryöstämistä. Irakilta ryöstettiin kaikki, ei pelkästään öljy. Rahaa varastettiin, ja oli hirveät määrät korruptiota.

Tässä valokuvassa on 2 miljoonaa dollaria pöydällä kolmen hallituksen virkamiehen takana Bagdadissa. He vain jakelivat käteistä pöydältä. He tekivät sitä päivä toisensa jälkeen.

Meillä oli uunituoreita 100 dollarin seteleitä vielä pakkausmuoveissaan. Ne tulivat näissä 100.000 dollarin nipuissa. Miehemme ottivat sellaisen muoviin pakatun nipun ja heittelivät sitä edestakaisin kuin palloa. Pidimme sillä hauskaa.

Vuonna 2004 oli hirveä kiire tuhlata tuota rahaa. Ihmiset lähettelivät sähköpostia kaikille kysellen kenelle voisi antaa rahaa. Tunnetko ketään jolle voisin antaa rahaa, minulla on paljon rahaa? Jos sinulla on jotain projekteja, voin lähettää siihen rahaa.

Kolme palkattua helikopteria kuljettivat rahaa ja olivat jättäneet rahaa jonnekin. Bagdadiin takaisin lentäessään he tajusivat, etteivät olleet pyytäneet kuittia rahan vastaanottajalta. Heillä ei ollut mitään tietoa siitä, kuinka paljon rahaa he olivat vieneet. He olivat jättäneet 1.3 miljardia dollaria ilman dokumentteja.

18 miljardia dollaria oli käytetty tuosta Irakin kehittämisrahastosta koaliition väliaikaisen viranomaisen valvonnassa 18 ensimmäisen kuukauden aikana maan valtauksen jälkeen. Puolet siitä rahasta, 9 miljardia dollaria katosi. Kukaan ei tiedä mitä sille tapahtui (Artikkeli Helsingin Sanomissa)

Kukaan ei tiedä tarkkaan paljonko irakilaisten rahaa käytettiin rakentamiseen. Se on musta aukko.

Me emme tiedä mihin rahat käytettiin ja kenelle se meni. Tiedämme vain, että 9 miljardia hukkui valtauksen jälkeisten kuukausien aikana.

He tekivät juuri sitä, mitä Yhdysvallat tekee Maailmanpankin kautta, eli suosivat amerikkalaisia monikansallisia yhtiöitä. Täällä otettiin silkkihanskat pois ja käytettiin rautanyrkkiä tavalla joka oli häikäilemätön ja ilmiselvä sille joka haluaa tietää totuuden.

Presidentti, G.W.Bush puhuu: "Kiitos niille valtionpäämiehille, jotka vastasivat puheluuni. Luulen, että Paul on vahva johtaja Maalimanpankille. Hänellä on paljon kokemusta, hän oli johtamassa suurta organisaatiota, Pentagonia. Hän on taitava diplomaatti ja hän on omistautunut kehitykselle. Hän on myötätuntoinen ja kunnollinen mies."

Paul Wolfowitz sanoo: "Uskon syvästi ja intohimoisesti Maailmanpankin missioon. Mahdollisuus työskennellä miljardien köyhien ihmisten puolesta ja antaa heille kunnollinen mahdollisuus elämässä on jännittävä vastuu ja todellinen haaste."

He ovat käytännössä taloudentappajia. He käyttivät 20 miljardia dollaria Irakien rahaa uskomattoman tuhlailevalla ja vastuuttomalla tavalla. Nyt Irak on taloudellisissa ongelmissa, sillä on suuri velka ja sehän sopii Yhdysvaltojen hallitukselle. Jotta Irak saisi luottoa ja investointeja tai IMF:n tukea on olemassa tiettyjä ehtoja. Yksi näistä ehdoista on öljyn yksityistäminen.

IMF allekirjoitti sopimuksen Irakin hallituksen kanssa joulukuussa 2005, jonka tarkoitus oli mitätöidä osa ulkomaanvelasta. Yksi sopimuksen ehdoista oli, että Irak säätäisi lain 2006 vuoden loppuun mennessä, jossa Irakin öljy annettaisiin monikansallisten yhtiöiden kontrolloitavaksi ensimmäistä kertaa 35 vuoteen.

Mitä siinä tapahtui oli, että vapautat ja yksityistät taloutesi ja raha, jonka sinulle annamme menee velan jälleenmaksuun kaupallisiin pankkeihimme.

Kuulostaa samalta vanhalta kaavalta. Imperiumeja on aina rakennettu noin. Tämä vain tehtiin salaisemmin tähän asti. Mielenkiintoista Irakissa on se, että asiat ovat todellakin tulossa julki.

Kun menet maihin niin kuin Bolivia, Nigeria tai Indoneesia, matkustat ympäri maailman ja kun puhut ihmisten kanssa jotka voivat olla jopa lukutaidottomia, he tietävät, että heidän maansa on juuri ottanut suuren lainan Maailmanpankilta. He näkevät, että suuret amerikkalaisyritykset rakentavat suuria projekteja tietäen, ettei heidän pahviseen kotiinsa ole tulossa sähköä. Maaseudulla maanviljelijät maaseudulle tietävät, etteivät he tule hyötymään.

Wolfowitz (Maailmanpankin johtaja) sanoo: "Tämän tarkoitus on selvä, tarkoitus on vähentää köyhyyttä, tarjota resursseja, ei vähentää lainaamista. Viime vuosina olemme rajoittaneet lainan antoa, mutta lainan antamista täytyy lisätä ja tarvitsemme lisää rahaa lahjoittajilta."

Laulu: "Ennen Wolfowitz pommitti kaupunkeja ja nyt hän rahoittaa köyhiä "

100 vuotta sitten Venezuelan kaltaisissa maissa oli velan takaisinmaksukriisejä. Yhdysvallat ja Saksa ja Ranska lähettivät tykkiveneitä velkaa perimään. Tämä on siis vanha tarina. Nyt sen tekee IMF ja Maailmanpankki. Emme tarvi enää tykkiveneitä. Ei ole olemassa mafiaa, jolla olisi noin paljon valtaa.

Pidämme Saudi-Arabiaa suurimpana seuraajana taloudentappajille ja Saudi-Arabia on viimeaikoina vaikuttanut ehkä eniten maailmanhistoriaan pitkän aikaa.

Ote elokuvasta: "... Kuningas käytti öljyä parhaana keinona maansa nykyaikaistamiselle, parantaakseen kansalaistensa elämänlaatua. Yhdysvaltojen laivasto on sanonut, että saudien öljy on heidän strategisesti tärkein lähteensä."

70-luvulla meillä oli öljykriisi kun OPEC oli päättänyt käytännössä pitää meitä vankinaan. Talousministeriöstä lähestyttiin minua ja muita talousagentteja sanoen "Emme voi antaa tämän enää jatkua, tämän OPECin harjoittaman kiristyksen. Teidän täytyy keksiä jotain tämän loppumiseksi."

Tiesimme, että ratkaisun avain olisi saudien kuninkaallisten lahjottavuudessa. Tiesimme heidän olevan lahjottavissa ja heillä oli enemmän öljyä kuin kellään muulla maailmassa.

Niinpä teimme tämän sopimuksen Saudi-Arabian kanssa, jossa Saudit takasivat, että öljyn hinta pysyisi järkevällä tasolla ja me takasimme, että Saudien kuningasperhe pysyisi vallassa.

Me sovimme, ettemme tutkisi Saudi-Arabian kytköksiä emmekä tuomitsisi heitä jos he vain pumppaisivat öljyä. Se oli herrasmiesten sopimus, siitä ei ole olemassa dokumentteja.

Saudien tapauksessa pitkällä tähtäimellä se oli karhunpalvelus.

15 itsemurhapommittajaa 911 iskussa oli Saudeja. Montako Saudia joutui vankilaan? Montaako Saudia syytettiin? Ei yhtäkään.

Ihmiset ovat niin katkeria, se kostautui niin meille itsellemme, meidän imperiumillemme maailmassa, sille imperiumille, jonka USA ja sen liittolaiset ovat rakentaneet viimeisten 30-40 vuoden aikana.

911 oli minulle ratkaiseva tapahtuma. Se sai minut kirjoittamaan kirjani. Vähän 911 jälkeen lensin tapahtumapaikalle (Ground Zero). Seisoessani siinä katselin sitä vielä savuavaa röykkiötä joka haisi palaneelle ihmislihalle. Tuo kokemus todella kosketti minua syvästi. Kun katselin sitä hirvittävää kasaa, tajusin, että minun on otettava vastuu siitä, mitä itse olin tehnyt. Vaikka Osama Bin Laden olisikin massamurhaaja ja hänet pitäisi saattaa oikeuden eteen, totuus on, että suuri osa maailmaa pitää häntä sankarina. Minulle selkisi tuona päivänä katsellessani sitä kamalaa röykkiötä jonka kohdalla WTC-tornit olivat seisseet, että minun oli pakko kertoa tarinani, että minun piti tunnustaa kaikki mitä olimme tehneet viimeisen 50 vuoden aikana toisen maailmansodan jälkeen.

Tajusin, että Yhdysvaltojen kansa ei ymmärtänyt miksi Osama Bin Laden Oli tehnyt sen mitä hän oli tehnyt. Sen ymmärtäminen on meille tärkeää.

Se oli minulle pelottavaa, koska tiesin, että taistelin suuria voimia vastaan. Olin ollut talouden tappaja ja näin palkkamurhaajiamme työssään ja olin todella huolestunut näistä asioista, ja olin huolestunut fyysisestä hyvinvoinnistani ja perheestäni.

En tiedä kuinka paljon minulla on elinaikaa, ehkä 20 päivää tai 20 vuotta, mutta tuskin paljon kauempaa. Kirjailijana ja tuottavana yhteiskunnan jäsenenä minulla ei ole kauaa jäljellä. Niinpä olen päättänyt omistaa lopun elämästäni, mitä siitä sitten on jäljellä, maailman parantamiseen, tehdäkseni maailmasta paremman paikan tyttärelleni ja hänen lapsilleen ja kaikille. En välitä kirjani kirjoittamisen negatiivisista seurauksista, ja se on ensimmäinen askeleeni.

Työskentelin Panamassa Omar Torrijosin asian kanssa taloudentappajan ominaisuudessa ja samalla tein töitä isäsi [Ecuadorin presidentin] asian eteen. Isäsi oli erittäin kansallismielinen ja suosittu. Hän sanoi "ei" Yhdysvalloille, «Me emme aio enää tehdä asioita teidän eduksenne», ja se oli shokki Washingtonille.

Yksi motivaatiostani oli onnistuminen Omar Torrijosin kanssa ja isäsi kanssa, koska mielestäni se olisi säästänyt ihmishenkiä.

Ecuadorin entisen Presidentin tytär sanoo: "Se oli minulle kuin maailmanloppu. Olin 17-vuotias."

Hän (Roldos) sanoi, että Ecuadorin luonnonvarat täytyy käyttää equadorilaisten auttamiseen, ei monikansallisten ja ulkomaalaisten yritysten rikastuttamiseen.

Niinpä lähetimme sakaalimme murhaamaan hänet.

Torrijosin tapauksessa pommi oli pienessä nauhurissa lentokoneen sisällä. Se räjähti ja aiheutti lentokoneen tuhoutumisen ja matkustajien, joiden joukossa Omar Torrijos, kuoleman.

Ja vastaavalla tavalla murhattiin myös Ecuadorin presidentti Roldos.

 

Powered by Aava 3